Mátyás
-6 °C
1 °C

Hét rendőrt öltek meg Mexikóban drogkereskedők

MTI
2008.05.28. 06:20

Drogkereskedők hét rendőrt öltek meg, négyet pedig megsebesítettek kedden az északnyugat-mexikói Culiacán városban. Rendőrök és katonák egy házat akartak átkutatni, amikor váratlanul támadás érte őket. A házban rejtőzködő bűnözök gránátot hajítottak rájuk, majd lövöldözni kezdtek. A viszonttűzben egy kábítószer-kereskedő meghalt, két társát viszont sikerült letartóztatni.

Vasárnap négy rendőr holttestét találták meg Culiacánban, Sinaloa szövetségi állam székhelyén, őket még május 1-jén rabolták el.

Mexikóban az utóbbi hónapokban kiéleződött a küzdelem a kábítószerkartellek között, amelyek a szomszédos Egyesült Államokba menő "ellátási útvonalak" megszerzéséért küzdenek. A hivatalos statisztikák szerint január 1-je óta 1442 embert öltek meg Mexikóban, az áldozatok túlnyomó többsége a szervezett bűnözéshez kötődik. Csak májusban, 26 nap alatt, 370 gyilkosságot regisztráltak.

Felipe Calderón mexikói elnök a kormány legfontosabb feladatának szabta, hogy vegye fel a küzdelmet a szervezett bűnözéssel. Ennek nyomán május közepén több mint 2700 fős erősítést vezényeltek Sinaloa államba.