Szabolcs
20 °C
35 °C

Határt sértett a magyar sárkányrepülős

MTI
2008.07.06. 15:06

Magyar állampolgárságú sárkányrepülő-pilótát vettek őrizetbe az ukrán határőrök Kárpátalján, a Záhony-Csap határátkelőhely közelében. A földön elfogott pilóta a repüléshez használt speciális öltözéket viselt, és magyar személyi igazolvány, bukósisak, két mobiltelefon, valamint éjjel látó készülék volt nála, közölte vasárnap a lembergi zaxid.net internetes hírügynökség az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva.

A jelentés szerint a szombaton őrizetbe vett pilóta azt állította, hogy gépével az ukrán-magyar határ vonalát követve repült, de az ellenszél mintegy 15 km mélységben Ukrajna területe fölé sodorta, ahol lezuhant. Az általa megjelölt helyen a határőrök csak a motoros sárkányrepülő légcsavarjának darabjait találták meg, a gép többi maradványát tovább keresik. A csapi határőregység az esetet jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) és a rendőrségnek.

Az ukrán határőrség az ügy kapcsán arról számolt be, hogy az utóbbi időben kárpátaljai és magyarországi cigarettacsempészek egyre gyakrabban használnak fel kis méretű repülőeszközöket törvényellenes célokra. Csak az utóbbi egy évben Kárpátalján a határőrök három motoros sárkányrepülőgépet koboztak el csempészektől, akik cigarettát próbáltak légi úton ukrán területről Magyarországra és Szlovákiába juttatni.