Hermina
15 °C
27 °C

Elkóborolt egy szürkemarha-gulya Zala megyében

2008.07.22. 10:02

Az állatok másfél évvel ezelőtt szabadultak ki a karámból. A folyóvíz mentén élő állatok száma 30-ról időközben 50-re szaporodott. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken szinte minden terményt - lucernát, kukoricát - lelegelnek, letapossák a növényzetet, és károsítják a vadászterületeket is. A kár több millió forintra tehető.

Elkóborolt gulya

Bekő Gábor, a Hubertus Vadásztársaság munkatársa a lapnak elmondta: a szürkemarha védett, őshonos háziállat, ezért a kilövésük szigorúan tilos, legfeljebb elkergethetők a területről. Mostanáig azonban ez nem jelentett megoldást, ugyanis az elzavart állatok bevették magukat a nádasba, majd a gazdák távozása után újra visszatértek legelészni - tette hozzá.

A gulya tulajdonosára már több alkalommal is bírságot szabtak ki, de az állatokat nem érdekli a papír, ettől még nem vonulnak be a karámba - nyilatkozta a lapnak a zalaszentbalázsi körjegyző. Egy kacorlaki állattartó megvásárolná az állatokat - erről már meg is egyezett a tulajdonossal -, de a gulyát csak a villanypásztor beüzemelése után lehet befogni és karámba szállítani.

Áram azonban nincs, mert az áramszolgáltató elutasította a légkábel kiépítésére vonatkozó kérelmet, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség van, amire még több hetet kell várni - olvasható a lapban.