Aliz
6 °C
14 °C

Kifosztották az ungvári vár képtárát

MTI
2008.09.09. 20:50

Ismert kárpátaljai festők értékes képeit rabolták el az ungvári vár tájmúzeumából. Az ismeretlen tettesek a néhai Kassay Antal két festményét és a már ugyancsak elhunyt Igor Hrabar, valamint Fegyir Manajlo egy-egy képét a keretükből kivágva vitték magukkal - közölte kedden Marianna Popovics, a múzeum irodavezetője a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírügynökséggel. A képrablást az intézmény takarítónője fedezte fel a terem padlóján hagyott üres képkeretek nyomán.

Szakértők szerint az ellopott képek kárpátaljai viszonylatban nagy értéket képviselnek, a szovjet állam több mint hat évtizeddel ezelőtt nagyon sok pénzért vásárolta meg a kárpátaljai tájakat ábrázoló festményeket alkotóiktól, akiknek egy-egy képéért a műgyűjtők manapság több tízezer dollárt is hajlandók megadni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?