Már meteorológusokat is vesztegetnek az oroszok

MTI
2008.09.14. 08:29

Az oroszországi korrupció ellen harcoló hivatalnokok lelepleztek egy meteorológust, aki állítólag 4000 rubel - 28 ezer forintnyi - megvesztegetést fogadott el. Köztudott, hogy Oroszországban nem egy egyetemre be lehet jutni és zsíros tisztségeket lehet szerezni nagy összegű - sok tíz millió forintos - kenőpénzekkel, de arra még nem volt példa, hogy egy meteorológust vesztegessenek meg.

Alekszadr Kormilkinhoz, a penzai meteorológiai központ vezetőjéhez fordult egy helyi vállalkozó, aki a biztosítótól akart kártérítést követelni a meleg és nedves téli időjárás miatt elszenvedett károkért. A tényleges téli időjárást leíró igazolást megkapta. Magánszemélyeknek az ilyen papírért fizetni kell, Penzában 6000 rubel az ára. A pénz azonban nem érkezett meg az intézet számlájára, s a munkatársak a vizsgálat során tudták meg, hogy vezetőjüket 4000 rubel (16 ezer forint) vesztegetés elfogadásával vádolják, az igazolást kérő férfinek ugyanis soha nem volt egy talpalatnyi földje sem.

Az enyhítő körülményeket - Kormilkin kitüntetéseit, kiváló munkáját és rokkant voltát - figyelembe véve az időközben nyugdíjba vonult igazgatót feltételesen két évi szabadságvesztésre ítélték. Az intézet munkatársai szerint főnöküket szándékosan csalták csapdába, az esetről beszámoló Komszomolszkaja Pravda viszont úgy véli: ha már az időjárással is kereskednek, jó lenne kideríteni, létezik-e olyan beosztás Oroszországban, amelyben lehetetlen kenőpénzt kapni.