Olivér
5 °C
8 °C

Ötmilliárd dollár kárt okozhattak Kubának a hurrikánok

MTI
2008.09.16. 07:45

A kubai hatóságok előzetesen ötmilliárd dollárra becsülik a Gustav és az Ike hurrikánok által okozott kárt. A kubai televízióban hétfőn beolvasott hivatalos közlemény szerint soha ilyen pusztító erejű természeti csapás nem érte az országot. A heves esőkkel kísért forgószelek augusztus 30-án, illetve a múlt héten söpörtek át Kubán: több mint 443 ezer házat rongáltak meg, 63 ezret a földdel tettek egyenlővé, 135 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen pedig tönkretették a terményeket. A 11 millió lakosból több mint 3 milliót menekítettek biztonságos helyre, közülük több mint 200 ezren egy ideig bizonyosan fedél nélkül lesznek.

A katasztrófa után élénk vita alakult ki Kuba és az Egyesült Államok között. Havanna többször is hiába kérte Washingtont, hogy hat hónapra oldja fel az 1962-ben meghirdetett embargót az építési anyagokra és a hitelfelvételekre. A kommunista szigetország arra hivatkozva, hogy nem segélyre van szüksége az Egyesült Államoktól, hanem az újraépítéshez szükséges anyagok megvásárlásának engedélyezésére, visszautasította az amerikai kormány által felajánlott segítséget, legutóbb a hétvégén ötmillió dollár értékű segélyt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?