Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kolerajárvány pusztít Bissau-Guineában

MTI
2008.09.30. 16:41

Legkevesebb 141 halálos áldozatot szedett egy kolerajárvány a nyugat-afrikai Bissau-Guineában az elmúlt öt hónapban, a fertőzöttek száma megközelíti a nyolcezret, közölte kedden egy kórházigazgató. A járvány elleni fellépést összehangoló Simao Mendes Kórház vezetője elmondta, intézményükben jelenleg 136 kolerás beteget ápolnak, köztük harminc ötévesnél fiatalabb gyereket. A fővárosi kórház már túlzsúfolt, de továbbra is érkeznek hozzájuk betegek. Az elmúlt két napban például harminc páciens érkezett, mondta Agistinho Pedro Semedo.

Fokozza a fertőzésveszélyt, hogy egyes fővárosi negyedekben a lakosok megpróbálják eltitkolni az egészségügyi alkalmazottak elől, hogy kolerás beteg van a családban. Az áldozatok hozzátartozói gyakran a kórház tudta nélkül elviszik a holttesteket. "Lakatot kellett tennünk az ajtókra és őriztetnünk kell a kórház halottaskamráját" - mondta az igazgató.

Egy 2005-ös járványban négyszázan haltak meg és több mint négyezren betegedtek meg kolerában a nyugat-afrikai országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!