Weiszdornt és Hajdút is tanúként hallgatták ki

2008.10.08. 10:49

Tanúként hallgatta ki a Fővárosi Bíróság a móri bűncselekménnyel kapcsolatban Weiszdorn Róbertet és Hajdú Lászlót Kaiser Ede perújítási eljárásában szerdán; mindketten azt mondták, hogy a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás miatt korábban jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaisernek semmi köze a történtekhez. A bíró tájékoztatása alapján Kaiser Ede perújítási eljárásában heteken belül ítéletet hozhatnak.

Hajdú László arról beszélt, hogy Kaiser Edének tudomása szerint nem volt szerepe a móri bűncselekményben. Hozzátette: az ügyről aznap hallott a médiából. Weiszdorn Róbertet ugyancsak tanúként hallgatták meg Kaiser Ede perében, holott a férfi ellen a Fejér Megyei Bíróságon jelenleg is folyik büntetőeljárás a móri bankfiókban történt, előre kitervelt, több emberen nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt. Az áprilisban benyújtott vádirat szerint ő követte el azt, amiért korábban Kaisert ítélték el. Weiszdorn abban az eljárásban beismerő vallomást is tett. Weiszdorn vallomása szerint nem ismerte korábban Kaiser Edét, semmilyen kapcsolat nem volt közöttük.

A szerdai tárgyaláson a bíró azt mondta, hogy az egy héttel későbbre kitűzött következő tárgyaláson a tanúmeghallgatásokat követően az ügyészi perbeszéd is elhangozhat. Ha ez megtörténik, Kaiser Ede perújításában heteken belül ítélet születhet. Kaiser Ede két és fél éve töltötte a móri ügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztését, amikor áprilisban perújítást rendeltek el, az újabb bizonyítékok szerint ugyanis feltehetően mégsem ő követte el a móri bűncselekményt, hanem Weiszdorn Róbert és társa, aki időközben öngyilkos lett az előzetes letartóztatása során. A tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés végrehajtását szeptember 24-én függesztette fel a Fővárosi Bíróság, de a végzés nem lett jogerős, mert az ellen az ügyész és a védő is fellebbezett.