Nem állatkínzás a libatömés

2008.10.09. 15:28

Az állatorvosi kamara és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara részletes anatómiai, élettani és etológiai vizsgálatokat végzett annak tisztázására, hogy a libatömés valódi állatvédelemi probléma-e. Dr. Gönczi Gábor, a kamara elnöke csütörtökön ismertette a kutatások eredményeit.

Az állatorvosok egyértelműen bebizonyították, hogy a szakszerű libatömés nem okoz fájdalmat a libáknak. A tömött és nem tömött liba összehasonlító bonctani vizsgálatával megállapították, hogy a tömőcső egészségkárosodást nem okoz. A "kényszertömés" kifejezést hangulatkeltőnek, és félrevezetőnek tartják a szakemberek. A tömés fájdalommentességét támasztja alá az is, hogy a tömést megelőzően az állat nem fél, nem mutat menekülési reakciókat.

A liba nyitott csőrén át a táplálék akadálytalanul jut a nyelőcsőbe, elsősorban a lágy szájpadlás hiánya miatt. A tömés során az állat testhelyzete, a tömőcső hossza és a rövid bejuttatási idő is azt a célt szolgálja, hogy a légutakba ne jusson takarmány. A tömés csak másodpercekig tart, ami az állatok számára legfeljebb enyhén zavaró körülmény, különösebb jelentőséggel nem bír. A libatömés miatt megnagyobbodott máj sem jelent szenvedést a libának, amit a testtartás bizonyít. A tömés során a májban lerakódott zsír normál tartás esetén - a tömés elhagyásakor - eltűnik, az állat ezt hasznosítja.