Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Folytatódott a béranyaper

MTI
2001.09.18. 15:17
A hatodrendű vádlott meghallgatásával, a vádirat ismertetésével folytatódott kedden az úgynevezett béranyaper, melynek elsőrendű vádlottját Ceizel Endre orvos genetikust emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatása miatt állították a Fővárosi Bíróság elé. Az ügyészség vádirata szerint a vádlottak haszonszerzés céljából külföldi örökbefogadásokat szerveztek és bonyolítottak le, illetve az érintett anyák az illetékes magyar gyámhivatal tudta nélkül mondtak le gyermekükről.

A hatodrendű vádlott, T. Krisztina, fenntartva írásban tett vallomását, nem kívánt a bíróság kérdéseire válaszolni. A nő korábban azt vallotta, hogy Ceizel tájékoztatta arról 1994-ben, hogy megoldható lehet a külföldön történő lemondás is a születendő gyermekről, amiért pénzt is kaphat. T. Krisztina az Egyesült Államokban adott életet gyerekének, amiért 4000 dollárt kapott az örökbefogadó amerikai házaspártól.

Czeizel Endre a tárgyaláson tagadta, hogy az örökbeadási lehetőség kapcsán valaha is beszélt volna a nőnek pénzről. Az orvos elmondta: ő a harmadik találkozásukkor T. Krisztinának beutalót adott a gödöllői anyaotthonba és a történet folytatásáról ezt követően nem is tudott.