Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cigarettareklám miatt leveszik a rendszámot

Népszabadság
2002.01.03. 06:20
A rendőrség leveheti, és az év első munkanapjának tapasztalatai szerint le is veszi a rendszámot azokról a gépkocsikról, amelyek ablakán vagy karosszériáján valamilyen cigarettareklám-felirat, illetve dohányterméket népszerűsítő matrica található. Szerdán egy vállalkozó autójáról a II. kerületben a rendőrök arra hivatkozva vették le a rendszámot, hogy az elsejétől hatályos törvényi tiltás ellenére közterületen dohányárut népszerűsített. A gépkocsin egy Sophiane felirat volt olvasható. Egy másik autós a III. kerületben megúszta egy figyelmeztetéssel. Őt igazoltatás közben tájékoztatták a rendőrök, hogy törvényt sért az autóján virító West felirat, amelyet még évekkel ezelőtt a dohánygyár egyik reklámkampánya idején ragasztott fel. Az autó ugyanis köztéri reklámhordozónak minősül, így a személygépkocsira éppúgy érvényes a tilalom, mint az óriásplakátokra.

A rendőrségen senki sem tudott vagy legalábbis nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a rendszámtábla levétele arányos büntetésnek számít-e az elkövetett szabálysértés súlyához képest. A történtek azért is meglepőek, mert a rendőrség hetek óta sajtótájékoztatókon és közcélú hirdetésekben figyelmeztette az autósokat arra, hogy elsejétől megváltoznak egyes KRESZ-szabályok, például kötelező lesz a biztonsági gyermekülés használata. Egy szót sem ejtettek azonban e kampány során arról, hogy a közlekedési rendőrök már az év első napján a törvény teljes szigorával lecsapnak a reklámtörvényt megsértő autósokra.