Judit
2 °C
7 °C

Cigarettareklám miatt leveszik a rendszámot

Népszabadság
2002.01.03. 06:20
A rendőrség leveheti, és az év első munkanapjának tapasztalatai szerint le is veszi a rendszámot azokról a gépkocsikról, amelyek ablakán vagy karosszériáján valamilyen cigarettareklám-felirat, illetve dohányterméket népszerűsítő matrica található. Szerdán egy vállalkozó autójáról a II. kerületben a rendőrök arra hivatkozva vették le a rendszámot, hogy az elsejétől hatályos törvényi tiltás ellenére közterületen dohányárut népszerűsített. A gépkocsin egy Sophiane felirat volt olvasható. Egy másik autós a III. kerületben megúszta egy figyelmeztetéssel. Őt igazoltatás közben tájékoztatták a rendőrök, hogy törvényt sért az autóján virító West felirat, amelyet még évekkel ezelőtt a dohánygyár egyik reklámkampánya idején ragasztott fel. Az autó ugyanis köztéri reklámhordozónak minősül, így a személygépkocsira éppúgy érvényes a tilalom, mint az óriásplakátokra.

A rendőrségen senki sem tudott vagy legalábbis nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a rendszámtábla levétele arányos büntetésnek számít-e az elkövetett szabálysértés súlyához képest. A történtek azért is meglepőek, mert a rendőrség hetek óta sajtótájékoztatókon és közcélú hirdetésekben figyelmeztette az autósokat arra, hogy elsejétől megváltoznak egyes KRESZ-szabályok, például kötelező lesz a biztonsági gyermekülés használata. Egy szót sem ejtettek azonban e kampány során arról, hogy a közlekedési rendőrök már az év első napján a törvény teljes szigorával lecsapnak a reklámtörvényt megsértő autósokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?