Olivér
5 °C
8 °C

Újabb tiszai árhullám várható?

Népszabadság
2002.01.03. 07:06
A Tisza vízgyűjtőjén lehullott hó menynyisége meghaladja az ilyenkor szokásos értéket, amennyiben hideg marad az idő és további csapadék is hull, akkor tavasz elejére a tavalyihoz hasonlóan tetemes mennyiségű hó halmozódik fel a hegyekben. Egy hirtelen felmelegedés ebben az esetben a tavalyihoz hasonló újabb rekordnagyságú árhullámot indíthat el - vélekedik Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlés elnöke. Helmeczy úgy látja, a veszély mérséklése érdekében száz kilométernyi gátszakaszt kellene sürgősen megerősíteni. A leginkább veszélyeztetett régió Tivadar térségében található. A politikus azt is nyugtalanítónak tartja, hogy Ukrajnában nem épültek meg a vizet visszatartó tározók, és eddig hazánkban sem létesültek ilyenek. Emlékeztetett rá, hogy tavaly egy nap alatt hét métert emelkedett a Tisza.

H. Bóna Márta, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint 60 százalékos beválási valószínűségű, hosszabb távú előrejelzések alapján januárban az átlagnak megfelelő 25-40 milliméternyi csapadék várható, a február 35-45 millimétert hoz, ami kissé több az átlagnál, a március viszont szárazabb lesz a szokásosnál, akkor 25-35 milliméter csapadékra számítanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?