Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Félmillió dohányosnak írtak fel egy halálos leszoktató gyógyszert

MTI
2002.01.18. 16:16
Nagy-Britanniában ötvenheten meghaltak azok közül, akik egy Zyban nevű gyógyszert szedtek, hogy leszokjanak a dohányzásról.

Az állami gyógyszerfelügyelet pénteki közleménye szerint azonban egyelőre még nem rendelkeznek arra vonatkozó bizonyítékkal, hogy a Zyban szedése és a halálesetek között közvetlen összefüggés lenne. A legtöbb esetben a páciensek rossz egészségi állapota is előidézhette elhalálozásukat, tizennégy esetben pedig az illetők haláluk előtt már nem is vettek be Zybant.

A Zyban nevű szert 2000 július óta forgalmazza a GlaxoSmithKline elnevezésű brit gyógyszerészeti konszern. 2001. november 30-ig mintegy fél millió embernek írták fel az orvosok Nagy-Britanniában.

Idén január 10-ig hétezer esetben regisztráltak mellékhatást, többek közt álmatlanságot, csalánkiütést, fejfájást, hányingert és szédülést. Ezeket azonban más tényezők is előidézhették - hangsúlyozta közleményében a gyógyszerfelügyelet.

A GlaxoSmithKline cég szóvivője szerint semmi ok sincs annak feltételezésére, hogy a Zyban szedése növelné az elhalálozás kockázatát. Aki Zybant szed, az többnyire már évek óta dohányzik és már emiatt is nagyobb annak az esélye, hogy elhalálozik - olvasható az AFP jelentésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?