Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Jogvédőt likvidálna a szlovák Whitefront

Roma Sajtóközpont
2002.01.22. 18:56
A szlovákiai Emberek a Rasszizmus Ellen nevű emberi jogi szervezet felszólította a belügyminisztert, hogy tegyen erőfeszítéseket az internetes Whitefront nevű internetes lap betiltására, amelyen a napokban egy ismert jogvédő likvidálására szólították fel az olvasókat. A említett neonáci lapon Ladislav Ďurkovič fényképe mellett a western filmekből jól ismert "Wanted, dead or live" (Keresik - élve, vagy halva) felirat szerepel, majd a szöveg egy kérdéssel fejeződik be: "Hogyan lehetséges, hogy ez az ember még most is a mi városunk utcáin sétál?"

A emberi jogi szervezet jogásza, Daniel Milo tájékoztatása szerint internetes lap szerintük törvényellenes tevékenységéről már 2000. októberében értesítették az akkori országos rendőrfőkapitányt. A szervezetnek azóta sikerült felderíteni a lap szerzőinek kilétét is, majd feljelentést tettek ellenük, ám a rendőrség azóta sem indított nyomozást. Az Emberek a Rasszizmus Ellen arra figyelmeztet, hogy a Whitefront már két éve uszítja büntetlenül terrorizmusra és faji gyűlöletre a szlovák társadalmat. Az interneten terjesztett rasszizmussal növekszik a neonáci szimpatizánsok száma, amely már az utcákon is érzékelhető - jelentette ki Daniel Milo.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?