Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Csak a próbanyomásig jutott el az ötezerforintos

Népszabadság
2002.01.28. 08:39
Hamis ötezerforintos bankjegyek, illetve zárjegyek gyártásából remélt könnyebb megélhetést az a csoport, amelynek néhány tagját a vám- és pénzügyőrség egy jövedéki ellenőrzés során fülelte le. A hamis zárjegyek el is készültek, az ötezerforintos azonban csak a próbanyomásig "jutott el" egy budapesti nyomdában - értesült a Népszabadság. A bűncselekmény szálai 1995 decemberéig vezetnek vissza. Ekkor a vádlottak színesofszet-nyomdagépet, illetve több mint 10 ezer kilogramm fémszálas és más zárjegy készítéséhez szükséges papírt csempésztek Németországból Magyarországra. A nyomdagép, illetve a papír egy része az elsőrendű vádlott által bérelt galgahévízi egykori tsz-telephelyre került, ahol hamis román cigarettazárjegyeket, illetve magyar két deciliteres szeszesital-zárjegyeket nyomtattak.

A Németországból behozott papír egy részének tárolását a másodrendű vádlott az ismerőseire bízta, akik az árut Akasztón, illetve Soltvadkerten helyezték el. A két "raktáros" - akik tisztában voltak azzal, hogy ebből a papírból hamis pénzt lehet előállítani - azonban "túlteljesítette a feladatát". Rávettek egy szorult anyagi helyzetben lévő nyomdászt - akit egy kölcsönügylet során ismertek meg, s tudták, hogy jelentős tartozásait nem tudja visszafizetni -, hogy egy IV. kerületi telephelyen hamis ötezerforintos bankjegyeket nyomtasson. A vádlottak számításait azonban a VPOP 1997. július 5-én keresztülhúzta. A IV. kerületi nyomdában ugyanis éppen a hamis ötezresek próbanyomását végezték, amikor a pénzügyőrök megjelentek, hogy ellenőrzést tartsanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?