Jogerősen életfogytiglan és 25 év a győri gyilkosoknak

MTI
2002.01.29. 18:14
Enyhítette, harmincról 25 év fegyházbüntetésre csökkentette a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden meghozott jogerős ítéletében Gurdonné Rica Éva büntetését, akit előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mint felbujtót találtak bűnösnek.

A másod fokon eljáró bíróság ugyanakkor helyben hagyta a másodrendű vádlott, Horváth Miklós életfogytig tartó fegyházbüntetését, akit előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádoltak. A tényállás szerint Gurdonék házassága megromlott, az asszony képtelen volt elfogadni férje hűtlenségét és azt, hogy Gurdon Péter barátnője gyermeket vár, de tartott attól is, hogy rosszabb anyagi helyzetbe kerül a válás után.

Így jutott Gurdonné arra az elhatározásra, hogy bérgyilkost fogad, és megöleti férjét. A 27 éves Horváth Miklós félmillió forintért, és egy 600 négyszögöles telekért vállalta el a feladatot.

A 47 éves vállalkozót 1999. január 11-én Győr belvárosában lőtte le az erre a célra vásárolt Skorpió típusú géppisztollyal Horváth Miklós. A kilenc golyó akkor érte az áldozatot, amikor éppen beült Mecedes személygépkocsijába.