Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felderítetlen a romákat ért támadások zöme

Roma Sajtóközpont
2002.01.31. 16:49
A Roma Sajtóközpont közleménye szerint a tavaly romák sérelmére elkövetett öt nagyobb sajtóvisszhangot kapott támadásból négy esetben a rendőrség úgy zárta le a nyomozását, hogy nem fogta el a tetteseket. Egyedül a jászladányi roma család házára molotov-koktélt dobókat sikerült azonosítani, akik ellen közveszély okozás miatt mára vádat is emelt az illetékes főügyészség.

Berkes Béla, a sajtóközpont munkatársa hangsúlyozta: a támadások keretében elüldözött családok több településen máig nem mertek visszatérni lakhelyükre.

A Fejér megyei Nádasdladányban hat csuklyás, a Vas megyei Gércén pedig mintegy húsz maszkot viselő támadó dobálta be roma családok ablakait februárban -- az áldozatok elmondása szerint rasszista kiáltások kíséretében. A nádasladányi ügyben -- szinte példátlanul -- etnikai csoport tagjai ellen csoportosan elkövetett bántalmazás gyanújával indított nyomozást szintén eredménytelenül zárta le a rendőrség. A nyomozók ugyanígy nem találták meg a gércei támadókat, és miután nem merültek fel olyan információk, vagy bizonyítékok, melyek a tettesek kilétére vezette volna a hatóságokat, pár hónap után befejezték a vizsgálatot.