Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elnapolták a csalással gyanúsított püspök perét

MTI
2002.01.31. 18:13
Vádmódosítás miatt február 11-ére elnapolta a tárgyalást Csuka Tamás dandártábornok, protestáns tábori püspök és két társa ügyében csütörtökön a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A katonai ügyészség a püspököt csalással és magánokirat-hamisítással vádolja. Az eljárás egy németországi utazás, illetve annak elszámolása kapcsán indult Csuka Tamás, valamint a püspöki titkár és a püspökség gépkocsivezetője ellen. 2000 októberében a püspök Németországba készült hivatalos útra. Az indulást megelőzően ketten is lemondták az utat, Csuka pedig úgy döntött, hogy helyettük két másik, nem a honvédség állományához tartozó lelkész, köztük a felesége utazik a csoporttal.

A vád szerint a három vádlott a valótlan adatokat tartalmazó, eredetileg jóváhagyott kiutazási engedéllyel vette fel az útra szóló napidíj-előleget, s Csuka Tamás semmilyen intézkedést nem tett a változás bejelentése érdekében. A másodrendű vádlott az utazás kezdetekor a két otthon maradt lelkész napidíját átadta a helyettük utazóknak, s később a két hiányzó nevét aláhamisította - ismertette a katonai ügyész. A per csütörtöki, második tárgyalásán elmondott perbeszédében a katonai ügyész a vádat ugyan nem változtatta meg, de azt az elsőrendű vádlott esetében a korábbi vádirattól eltérően egy másik dokumentumra alapozta.