Orsolya
10 °C
21 °C

Brit útlevél a 'zsidó' Hitlernek

MTI
2002.02.08. 08:08
A brit titkosszolgálat a II. háború idején hamis útlevelet gyártott Adolf Hitlernek - mint zsidónak. A dokumentumban, amely a titkosszolgálat archívumának csaknem hetven év után nyilvánosságra hozott részlegében találtak, az első belső oldalon nagy vörös J betű jelzi a tulajdonos származását (Jude), hamis pecsét kíséretében.

Azt is megtudhatjuk belőle, hogy a "palesztinai kormány" állította ki 1941. július 19-én és hogy viselője "állandó tartózkodási engedélyt kap Palesztinában, emigránsként". Száma 25840, benne Hitler hiteles fényképe és aláírása, amelynek dátuma 1941. április 30-a, és a bécsi rendőrfőnök láttamozta. Egyezik a születési hely és dátum, (Braunau am Inn, Ausztria, 1889. április 20.), és a lakhely is (Berlin). Foglalkozásnak "festőt" tüntettek fel. Egyetlen különös ismertetőjelet jelöltek meg, a híres-hírhedt kefebajuszt.

Sajnos nem derül ki az útlevélből, hogy pontosan mikor és milyen célból gyártották annak idején. Így csak feltételezésekre lehet hagyatkozni. Lehet, hogy csupán azért készítették el, hogy megmutassák: milyen kifinomult szintre jutott az útlevél-hamisítás.