Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit útlevél a 'zsidó' Hitlernek

MTI
2002.02.08. 08:08
A brit titkosszolgálat a II. háború idején hamis útlevelet gyártott Adolf Hitlernek - mint zsidónak. A dokumentumban, amely a titkosszolgálat archívumának csaknem hetven év után nyilvánosságra hozott részlegében találtak, az első belső oldalon nagy vörös J betű jelzi a tulajdonos származását (Jude), hamis pecsét kíséretében.

Azt is megtudhatjuk belőle, hogy a "palesztinai kormány" állította ki 1941. július 19-én és hogy viselője "állandó tartózkodási engedélyt kap Palesztinában, emigránsként". Száma 25840, benne Hitler hiteles fényképe és aláírása, amelynek dátuma 1941. április 30-a, és a bécsi rendőrfőnök láttamozta. Egyezik a születési hely és dátum, (Braunau am Inn, Ausztria, 1889. április 20.), és a lakhely is (Berlin). Foglalkozásnak "festőt" tüntettek fel. Egyetlen különös ismertetőjelet jelöltek meg, a híres-hírhedt kefebajuszt.

Sajnos nem derül ki az útlevélből, hogy pontosan mikor és milyen célból gyártották annak idején. Így csak feltételezésekre lehet hagyatkozni. Lehet, hogy csupán azért készítették el, hogy megmutassák: milyen kifinomult szintre jutott az útlevél-hamisítás.