Szilvia
5 °C
16 °C

Bíróságra vezetett a boldogító igen

Népszabadság
2002.02.11. 08:43
A kolozsvári bíróságon pert nyert egy fiatal pár, akinek a házasságkötését a helyi anyakönyvvezető azért tagadta meg, mert a fiatal férfi a ceremónia során a boldogító igent magyarul is kimondta - adta hírül a Népszabadság. Füsy Katalin Ildikó és Herédi Zsolt tavaly május 31-én járultak a kolozsvári polgármesteri hivatalban Vasile Gherman anyakönyvvezető elé. Mivel a ceremónia során a házassági elhatározására vonatkozó kérdésre Herédi "da - igen"-nel válaszolt, a fiatal pár összeadását Gherman megtagadta. Azzal érvelt, hogy Herédi cselekedete "törvénytelen", mivel Romániában a hivatalos nyelv a román, így a kérdésre csupán "da"-val kellett volna felelnie.

A fiatalok pert indítottak. A helyi közigazgatási bíróságtól jogaik érvényesítését követelték, s külön polgári perben százmillió lejes (mintegy 870 ezer forint) erkölcsi kártérítést, illetve az esküvői kiadások megtérítését kérték. A bíróság az anyakönyvvezetőt jegyzőkönyvbe foglalt korábbi döntésének megsemmisítésére kötelezte, az anyagi követelést azonban elutasította. A tisztviselőnek viszont onnan kell folytatnia a ceremóniát, ahol az "igen" miatt abbahagyta. A bírósági döntés nem jogerős, s Gherman bejelentette: fellebbezni kíván, hiszen az eset napjáig a szóban forgó törvény végrehajtási utasításai még nem készültek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?