Bíróságra vezetett a boldogító igen

Népszabadság
2002.02.11. 08:43
A kolozsvári bíróságon pert nyert egy fiatal pár, akinek a házasságkötését a helyi anyakönyvvezető azért tagadta meg, mert a fiatal férfi a ceremónia során a boldogító igent magyarul is kimondta - adta hírül a Népszabadság. Füsy Katalin Ildikó és Herédi Zsolt tavaly május 31-én járultak a kolozsvári polgármesteri hivatalban Vasile Gherman anyakönyvvezető elé. Mivel a ceremónia során a házassági elhatározására vonatkozó kérdésre Herédi "da - igen"-nel válaszolt, a fiatal pár összeadását Gherman megtagadta. Azzal érvelt, hogy Herédi cselekedete "törvénytelen", mivel Romániában a hivatalos nyelv a román, így a kérdésre csupán "da"-val kellett volna felelnie.

A fiatalok pert indítottak. A helyi közigazgatási bíróságtól jogaik érvényesítését követelték, s külön polgári perben százmillió lejes (mintegy 870 ezer forint) erkölcsi kártérítést, illetve az esküvői kiadások megtérítését kérték. A bíróság az anyakönyvvezetőt jegyzőkönyvbe foglalt korábbi döntésének megsemmisítésére kötelezte, az anyagi követelést azonban elutasította. A tisztviselőnek viszont onnan kell folytatnia a ceremóniát, ahol az "igen" miatt abbahagyta. A bírósági döntés nem jogerős, s Gherman bejelentette: fellebbezni kíván, hiszen az eset napjáig a szóban forgó törvény végrehajtási utasításai még nem készültek el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!