Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fosztogattak az áramról lekapcsolt negyed lakói Plovdivban

MTI
2002.02.19. 20:01
Üzleteket fosztottak ki, autókat és egy trolibuszt rongáltak meg keddre virradóra a bulgáriai Plovdiv cigánynegyedének lakosai, miután a hatóságok hétfő este leállították az áramszolgáltatást. A helyi villamos művek szóvivőjének közlése szerint a 35-40 ezer lakosú negyedben a villanyszámlák mindössze 0,18 százalékát fizetik ki. Az elmúlt években több mint 3 millió eurós adósság halmozódott fel, csak idén januárban 153 ezer eurónyi áramért nem fizettek.

A megoldhatatlan helyzet miatt hétfőn helyi idő szerint 19 órakor leállították az áramszolgáltatást a második legnagyobb bolgár város Sztolipinovo nevű negyedében. Az AP jelentése szerint százak tódultak az utcákra, üzleteket törtek fel és fosztottak ki, szemetesedényekből barikádokat építettek, s az arra haladó járműveket kövekkel dobálták meg. Egy rendőr és egy buszsofőr megsérült. A megerősített rendőrjárőrök nem léptek közbe, s a tömeg egy idő után feloszlott. A 7,9 milliós Bulgária 300 ezres cigány kisebbségének több mint 50 százaléka - más források szerint mintegy 70 százaléka - munkanélküli, szemben a 17 százalékos országos rátával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?