Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fosztogattak az áramról lekapcsolt negyed lakói Plovdivban

MTI
2002.02.19. 20:01
Üzleteket fosztottak ki, autókat és egy trolibuszt rongáltak meg keddre virradóra a bulgáriai Plovdiv cigánynegyedének lakosai, miután a hatóságok hétfő este leállították az áramszolgáltatást. A helyi villamos művek szóvivőjének közlése szerint a 35-40 ezer lakosú negyedben a villanyszámlák mindössze 0,18 százalékát fizetik ki. Az elmúlt években több mint 3 millió eurós adósság halmozódott fel, csak idén januárban 153 ezer eurónyi áramért nem fizettek.

A megoldhatatlan helyzet miatt hétfőn helyi idő szerint 19 órakor leállították az áramszolgáltatást a második legnagyobb bolgár város Sztolipinovo nevű negyedében. Az AP jelentése szerint százak tódultak az utcákra, üzleteket törtek fel és fosztottak ki, szemetesedényekből barikádokat építettek, s az arra haladó járműveket kövekkel dobálták meg. Egy rendőr és egy buszsofőr megsérült. A megerősített rendőrjárőrök nem léptek közbe, s a tömeg egy idő után feloszlott. A 7,9 milliós Bulgária 300 ezres cigány kisebbségének több mint 50 százaléka - más források szerint mintegy 70 százaléka - munkanélküli, szemben a 17 százalékos országos rátával.