Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éltefogytiglant kapott egy volt SS-tiszt Németországban

MTI
2002.02.21. 18:27
A karlsruhei német szövetségi bíróság csütörtökön jóváhagyta, és ezzel jogerőre emelte az Anton Malloth egykori SS-tisztre gyilkosság miatt korábban kiszabott, életfogytig tartó szabadságvesztést kimondó ítéletet. Mallothra egy müncheni bíróság tavaly május végén mondta ki a Németországban kiszabható legsúlyosabb büntetést. A karlsruhei bíróság nem adott helyt a védelem érvelésének, amely szerint a rákbeteg, rokkant aggastyán alkalmatlan arra, hogy bíróság elé állítsák, sem pedig arra, hogy börtönbe vonuljon. Mallothot, akit 1948-ban Csehszlovákiában egyszer már - távollétében - életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, 1988-ban Olaszországból toloncolták vissza hazájába, ahol az utóbbi időben egy öregek otthonában élt.

A ma 90 éves vádlott - aki 1943-45-ben a terezíni koncentrációs tábor felügyelője volt - az ottani Gestapo-börtönben saját kezűleg vert agyon egy foglyot. Az illetőnek az volt a vétke, hogy a napi munkáról visszatérve elmulasztotta a jelentkezést a felügyelőnél. Mallothot gyilkossági kísérletben is bűnösnek mondta ki a bíróság, amiért 1944-ben Terezínben egy zsidó foglyot összevert, és több lövést adott le rá.