Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rövidzárlat okozta az egyiptomi vonatkatasztrófát

MTI
2002.02.23. 13:36
A hivatalos vizsgálóbizottság szerint rövidzárlat okozta a szerdai egyiptomi katasztrofális vonattüzet. A Kairótól 70 kilométerre történt szerencsétlenségnek a legutolsó adatok szerint 373 halálos áldozata volt. Az al-Akbár című napilap szombati száma beszámolt annak a technikai bizottságnak a jelentéséről, amelyet az egyiptomi főügyész bízott meg, hogy vizsgálja ki minden idők legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének körülményeit. A bizottság megállapította: a tüzet rövidzárlat okozta, de a tragédiának további okai is voltak. Nem riasztották a vonat vezetőjét a tűzről, nem voltak a vonaton olyan vészfékek, amelyeket működésbe lehetett volna hozni, és nem voltak ugyanerre a célra kialakított ablakok sem, amelyeket ki lehetett volna törni, hogy menekülési utat biztosítsanak az utasoknak - idézte a jelentést az al-Akbár.

Az áldozatok közül sokan azért haltak tűzhalált, mert nem lehetett kinyitni a vagonok ajtóit, az ablakokat pedig vasrúddal torlaszolták el. Atef Obeid egyiptomi miniszterelnök a szerencsétlenség napján a helyszínen azt állította, hogy a katasztrófát az utasok által használt gázrezsók okozták, amelyeken ételüket vagy teájukat melegítették.