Erik, Alexandra
EUR 386,12 Ft
USD 365,57 Ft
11 °C
23 °C

Bevezetik a dugóadót Londonban

BBC
2002.02.26. 14:27
Bevezetik a sok vitát kiváltó "dugóadót" Londonban-jelentette be Ken Livingstone, London főpolgármestere. Elképzelések szerint mérföldenként 45 pennyt kellene fizetniük a belváros egyes részeibe csúcsidőben behajtó autósoknak. A gyakorlatban ez napi öt font plusz költséget jelentene a belvárosba munkanapokon 7-19 óra között közlekedőknek. A fizetők rendszámát egy központi listáról ellenőriznék kamerák segítségével, a nem fizetőket ellenben 80 fontra büntetnék. A város vezetője a közúti forgalom 15 százalékos csökkenését várja az intézkedéstől, a befolyó mintegy évi 150 millió fontból pedig a tömegközlekedést fejlesztenék.

Az új adó igazán csak a környezetvédők körében népszerű, pedig londoni dugóadó ötlete egy lényeges eleme volt a polgármester legutóbbi választási kampányának. Bár a múlt héten Livingstone még úgy nyilatkozott, hogy csak a 2004-es helyhatósági választások után vezetik be az új adót, a napokban már azt állította, hogy még a választások előtt szeretné keresztülvinni. A tervezetet hevesen támadják a konzervatívok. Szerintük ez nem dugó-, hanem útadó, és így a forgalom a zóna határán fog torlódni. Más ellenzők szerint, az adó bevezetésével más, már jelenleg is túlzsúfolt utakra terelődik majd a forgalom. A brit autós klub szerint nem szabad elsietni a díj bevezetését, mert London tömegközlekedése nincs felkészítve arra, hogy az eddig autóval járok tömegeit fogadja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!