Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bevezetik a dugóadót Londonban

BBC
2002.02.26. 14:27
Bevezetik a sok vitát kiváltó "dugóadót" Londonban-jelentette be Ken Livingstone, London főpolgármestere. Elképzelések szerint mérföldenként 45 pennyt kellene fizetniük a belváros egyes részeibe csúcsidőben behajtó autósoknak. A gyakorlatban ez napi öt font plusz költséget jelentene a belvárosba munkanapokon 7-19 óra között közlekedőknek. A fizetők rendszámát egy központi listáról ellenőriznék kamerák segítségével, a nem fizetőket ellenben 80 fontra büntetnék. A város vezetője a közúti forgalom 15 százalékos csökkenését várja az intézkedéstől, a befolyó mintegy évi 150 millió fontból pedig a tömegközlekedést fejlesztenék.

Az új adó igazán csak a környezetvédők körében népszerű, pedig londoni dugóadó ötlete egy lényeges eleme volt a polgármester legutóbbi választási kampányának. Bár a múlt héten Livingstone még úgy nyilatkozott, hogy csak a 2004-es helyhatósági választások után vezetik be az új adót, a napokban már azt állította, hogy még a választások előtt szeretné keresztülvinni. A tervezetet hevesen támadják a konzervatívok. Szerintük ez nem dugó-, hanem útadó, és így a forgalom a zóna határán fog torlódni. Más ellenzők szerint, az adó bevezetésével más, már jelenleg is túlzsúfolt utakra terelődik majd a forgalom. A brit autós klub szerint nem szabad elsietni a díj bevezetését, mert London tömegközlekedése nincs felkészítve arra, hogy az eddig autóval járok tömegeit fogadja.