Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rengett a föld Mátra-alján

MTI
2002.02.26. 15:12
Némi riadalmat okozott kedd éjszaka az a kisebb erősségű földrengés, amit a Mátra-alján, Hatvanban és Heréd községben éreztek a lakók. A hatvani Bartók úton élő Tompa Mihály az MTI-nek elmondta: éjfél körül tompa puffanáshoz hasonló hangokat hallott. Arra gondolt, hogy a közelben lévő rossz állapotú ipari kémény omlott össze, s az okozta a szokatlan zajt.

Reggel több helybeli elmondta neki, hogy mások is észlelték a hangokat, ablaktáblák rezgésére és a bútorok recsegésére ébredtek.
Többen ki is szaladtak az épületekből, de a hang és a rezgés többször nem ismétlődött meg.
Megerősítették: anyagi kár nem keletkezett és személyi sérülés sem történt. A jelenségről Mónus Péter, a Földrengés Kutató Intézet tudományos munkatársa elmondta: kedden éjfél után tíz perccel mozdult meg a föld.
Ekkor a Richter skála szerint 2,7 erősségű rezgést mértek a Mátra-aljai térségben, elsősorban Hatvan területén.
- A rezgés csupán néhány másodpercig tartott - közölte a szakember. Az intézet tudományos munkatársának tájékoztatása szerint Magyarországon eddig csak a Tiszántúlon és a Kisalföldön nem észleltek még földrengést, az ország többi részén bármikor előfordulhatnak földmozgások.