Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két és fél év böntönt kapott a szentesi számlagyáros

MTI
2002.02.26. 16:15
Jogerősen két év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság azt a szentesi vállalkozót, aki fiktív számlákat bocsátott ki, amiket vállalkozók adócsaláshoz használtak fel. Folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett adócsalás bűntettében bűnösnek találta a másodfokon eljáró bíróság kedden délután hozott ítéletében Túri István 45 éves szentesi egyéni vállalkozót.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy Túri István 1996 és 1999 között rendszeresen, haszonszerzés céljából fiktív számlákat bocsátott ki két létező és egy fiktív cég nevében, és ezeket értékesítette. A szentesi vállalkozó összesen 58 személynek és cégnek állított ki olyan számlát, amely mögött nem volt valós gazdasági tevékenység. A kibocsátott számlák összesen 57,4 millió forintról szóltak. A számlák vásárlói tudták, hogy a Túri István által kiállított számlák hamisak, de eleve azzal a céllal vásárolták őket, hogy adóalapjukat csökkentsék. A "számlagyáros" a kiállított számla bruttó összegének 5-12 százalékát kapta meg. A számlák felhasználói összesen 25,6 millió forint kárt okoztak az államnak azzal, hogy jogosulatlanul csökkentették adóalapjukat és nem fizettek meg különböző adókat.