Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Árad a Tisza Kárpátalján

MTI
2002.03.04. 12:15
Az esőzések és a hóolvadás következtében tovább emelkedik az ukrajnai folyók szintje. Kárpátalján a Tisza egyes szakaszain a víz magassága elérheti a korábban előre jelzett legmagasabb szintet. A rendkívüli helyzetek minisztériumának hétfői tájékoztatása szerint a Tisza vízszintje Csapnál elérheti a 10,8-11 méteres szintet, Técsőnél az előre jelzett 345-395 centiméteres, Husztnál a 305-355 centiméteres, Tiszaújlaknál pedig a 265-305 centiméteres legmagasabb szintet. Várható, hogy a Tisza további szakaszain is folytatódik az áradás.

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Túr mentén a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfőn. A számítások szerint a Túron a harmadfokú készenléti szint felett vonul majd le az árhullám, amely a határon túli vízgyűjtő területeken hullott mintegy 50 milliméternyi eső hatására alakult ki. A Tiszán továbbra is elsőfokú készültséget tartanak Tiszabecstől Tokajig. A Tisza teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán az árhullám már elöntötte a töltések közötti hullámteret. A folyó egyes szakaszain szükségessé válhat a készültség másodfokúra emelése. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Lónyay-főcsatorna torkolati részén, Tiszabecel és Kótaj között ugyancsak elrendelték az elsőfokú készenlétet hétfőn. A Tisza másik két mellékfolyója, a Szamos és a Kraszna is árad, a víz azonban még a mederben folyik, készültség elrendelésére várhatóan nem lesz szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?