Aliz
6 °C
14 °C

Nem nyomoznak a dobozi vörös csillag ügyében

MTI
2002.03.06. 14:45
Megtagadta a nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya a dobozi szovjet emlékműn található vörös csillag miatt - tájékoztatta szerdán az MTI-t Hanyecz Zsuzsanna, a megyei főkapitányság sajtóreferense, aki ennél többet nem kívánt közölni. A helyi református lelkész tavaly november 27-én tett feljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a település polgármestere és jegyzője ellen.

Balogh Lajos Barna lelkész levéltári kutatásaira hivatkozott. Ezek szerint az emlékművet - szemben a dobozi polgármester állításával - nem 1944-ben, hanem 1958-ban emelték. A lelkész szerint ezért kizárt, hogy az emlékmű alatt a II. világháborúban elesett orosz katonák holttestei nyugodnának. Az emlékműre egyébként február 18-án ismeretlen tettes vagy tettesek horogkereszteket és Dávid-csillagot rajzoltak. A megyei főkapitányság sajtóreferensének közlése szerint ez utóbbi ügyben a békéscsabai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya önkényuralmi jelkép használata miatt még folytatja az eljárást

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?