Egy korty bor jár az áldozáskor

MTI
2002.03.06. 21:41
A Vatikán úgy döntött, 587 évnyi hagyomány megszakításával engedélyezi a hívőknek, hogy egy korty bort is magukhoz vegyenek áldozáskor. A katolikus egyház 1415-ben határozott úgy, hogy áldozáskor a pap megszentelt kenyeret és bort, míg az áldozó hívő csak kovásztalan ostyát vehet magához.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint nincsen pontos magyarázata annak, hogy miért döntöttek így 587 évvel ezelőtt, a konstanzi zsinaton a katolikus püspökök. Egyes egyháztörténészek úgy vélekednek, hogy a XII. században a bor vélhető hiánya miatt Angliában alakult ki az a gyakorlat, hogy csak a pap vett bort magához áldozáskor, majd ezt a gyakorlatot hivatalossá tették és elterjesztették.

Ez a szokás ellentétben állt a protestáns és az ortodox egyház gyakorlatával, mert ezeknek az egyházaknak a hívei áldozáskor kenyeret és bort is magukhoz vehetnek, így utalva Krisztus utolsó vacsorájára. A Vatikán döntése szerint az egyházmegyei püspökök határoznak majd arról, hogyan és mikor vezetik be az új áldozási gyakorlatot helyi szinteken.