Szilárda
-4 °C
3 °C

A börtönőr verte meg, vagy leesett az ágyról?

2002.03.14. 17:45
Meg kell ismételni az egész eljárást, annak a volt börtönőrnek az ügyében, akit bántalmazással vádolt meg egy fogvatartott. A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön hatályon kívül helyezte a Somogy megyei Bíróság egy katonai ügyben hozott elsőfokú ítéletét, mert azt megalapozatlannak és hiányosnak ítélte. Elrendelte továbbá, hogy a nyomozástól ismételjék meg az egész eljárást.

2000 májusában a kaposvári börtönből súlyos homlokcsont töréssel szállítottak kórházba egy előzetesben lévő fogvatartottat. Állítása szerint a börtönőr megkérdezte tőle, hogy van-e nála óvszer. Majd miután azt válaszolta, hogy nincs, megütötte és belé is rúgott.

A megvádolt börtönőr azzal védekezett, hogy ő nem bántalmazta a férfit, hanem az egy ágyról leesve ütötte meg így magát. Az orvosi szakvélemény alapján ténylegesen nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy hogyan keletkeztek a sérülések, mivel azok szilárd felszínre esve is bekövetkezhettek. A nemi erőszakkal vádolt előzetesben lévő férfi vallomása aggályos volt, mivel több ellentmondóan vallott az vizsgálat során.

A Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a történtek miatt újra kell vizsgálni az ügyet, mert a meglévő elsőfokú ítélet megalapozatlan, hiányos, ezért nem lehet másodfokú döntés alapja. Az ügyben nem derítették fel az eseményeket, és az ítéletet is csak elnagyolva indokolta meg a Somogy Megyei Katonai Bíróság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!