Perújrafelvételt kér Farkas Helga gyilkosa

2002.03.15. 12:02
Perújrafelvételre készül a Farkas Helga meggyilkolása miatt 18 év fegyházra ítélt Csapó Józsefnek ügyvédje. A védő azzal indokolta kérvényét, hogy nem Csapó hangja hallatszik azon a kazettán, amelyen Farkas Imrétől pénzt követeltek - ezért öt szemtanú kihallgatását kéri, akik látták Helgát, de nem Csapó társaságában.

Mint ismeretes, Farkas Imre jómódú szegedi vállalkozó lányát, Farkas Helgát 1991. július 27-én rabolták el az akkor még ismeretlen tettesek. Az ezt követő három nap során az emberrablók tizenkétszer telefonáltak a szülőknek, félmillió német márka váltságdíjat követelve - az elkövetők azonban nem jelentkeztek, miután a pénz átadása körüli viták elhúzódtak.

A rendkívüli erőkkel megindított nyomozás során több mint hétszáz tanút hallgatott meg a rendőrség, levelek és telefonbejelentések tömegét ellenőrizték, búvárok, akusztikai szakemberek, nyelvészek, sőt a népszerű parafenomén, Uri Gellert segítségét is igénybe vették. A kutatás több tízmillió forintot emésztett fel, ám nem akadtak Farkas Helga nyomára. Még az édesapa által kitűzött félmillió márkás nyomravezetői díj sem hozott kézzelfogható eredményt.

Nagy előrelépés volt a nyomozás során, hogy 1995-ben Szentes közelében ismeretlen holttestet találtak. Sikerült megállapítani, hogy a meggyilkolt fiatalember Juhász Benedek 26 éves gádorosi lakos. Az eddigi adatok szerint Juhász társával közösen rabolta el a 17 éves Farkas Helgát. A férfinak valószínűleg azért kellett meghalnia, mert társa Csapó József attól tartott, hogy Juhász - egy másik emberrablási bűncselekményben, amelynek első számú gyanúsítottja volt - megegyezik a rendőrséggel, azaz vádalkut köt, és elárulja őt.

Az 1998. decemberében indított Csapó-perben egyébként nem a Farkas Helga-ügyet tárgyalták, hanem Csapó Józsefet bűntársa, Juhász Benedek meggyilkolása miatt állították a bíróság elé, amiért csütörtökön 18 év fegyházra ítélték.

Ezen a tárgyaláson derült ki, hogy a szegedi diáklányt elrablói egy bérelt orosházi garázs szerelőaknájába zárták. Néhány nap múlva Csapó leütötte, majd zsákot húzott a fejére, és egy zsineggel megfojtotta. A holttestet Juhász segítségével Gádoros közelében egy erdőbe vitte, ahol gázolajjal leöntötte és elégette.