Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezer iraki kurd érkezett Itáliába egy menekülthajó fedélezetén

MTI
2002.03.18. 17:15
Iraki kurdokból áll a bevándorlóknak az a több mint ezer fős csoportja, amely hétfőn kora délután érkezett a Monica elnevezésű kereskedelmi hajó fedélzetén az olasz pénzügyőrség kíséretében Catania kikötőjébe.

A menekülteket a szicíliai kikötőváros mólóján több száz rendőr, csendőr és pénzügyőr várta, a helyi Vöröskereszt pedig elsősegélynyújtó központokat állított fel a rászorulók számára. A menekültek nagy része iraki kurdnak mondja magát. Állításuk szerint nyolc nap óta gyakorlatilag étlen-szomjan utaztak. Az embercsempészeknek minden felnőtt után négyezer, minden gyermek után kétezer dollárt kellett fizetniük.

Catania egyik kórházában helyezték el az egyik kurd asszonyt, aki még a fedélzeten, az olasz haditengerészet egyik orvosának segítségével hozta világra gyermekét. Időközben kiderült, hogy a kereskedelmi hajón további két terhes asszony is található, mindketten már a nyolcadik hónapban vannak.