Erzsébet
1 °C
4 °C

Patkányokkal a taposóaknák ellen

MTI
2002.03.29. 13:04
A német sajtóban nagyszabású hadjárat indult a taposóaknák világméretű betiltása érdekében. A felderítésükön és hatástalanításukon fáradozó csoportok hamarosan hatékony segítőkre lelhetnek egy jelentéktelennek tűnő rágcsálóban. Az Afrikában honos erszényes patkányról van szó, amellyel ígéretes kísérleteket folytatnak Tanzániában az antwerpeni egyetem kutatói. Mint Baart Weetjens a német ARD televízióban elmondta: az állatkák szaglása rendkívül kifinomult. Emellett könnyen megtaníthatók az aknákban lévő robbanószer szagának azonosítására.

A patkányoknak előbb a labirintusban elrejtett TNT-kupacot kell megtalálniuk; minden egyes "találat" után finom falatokkal jutalmazza őket gondozójuk. Idővel kiviszik őket a szabadba, ahol már föld alá beásott aknákat kell megtalálniuk. A patkányok találataránya a tanzániai terepkísérletek során száz százalékosnak bizonyult. Emellett jóval gyorsabban végzik "munkájukat", mint a fémdetektorral keresgélő emberek. Egy-egy patkány egy óra leforgása alatt 300 négyzetméteres területet képes megbízhatóan átfésülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?