Felrobbantották egy utas cipőjét a San Franciscó-i repülőtéren

MTI
2002.04.11. 11:51
Riadalmat okozott csütörtökre virradóra San Francisco repülőterén egy kínai utas, aki elemes cipőt viselt. A repülőtéri illetékesek szerint az utas, aki Kínából érkezett és egy belföldi járatra akart átszállni, elektromossággal - és huzalokkal - teli cipőjével fennakadt a biztonsági átvilágításon.

A hatóságok nyilván még jól emlékeztek a decemberben elfogott Richard Reid "cipőbombás merénylőre", aki cipője sarkában elrejtett robbanóanyaggal akart gyilkos akciót végrehajtani az American Airlines Párizs-Miami járatán. De arra is emlékeztek, hogy januárban ki kellett üríteni a San Franciscó-i repülőtér nagy részét, mert újra feltűnt egy cipőbombásnak látszó utas, aki azonban eltűnt a tömegben, mielőtt letartóztatták volna.

A mostani gyanús utast további ellenőrzés céljából őrizetbe vették, és a repülőtér egyik terminálját kiürítették. Kiderült, hogy az elemek békés célúak, csupán a lábbeli fűtésére szolgáltak a hosszú úton. Ennek ellenére tűzszerészeket hívtak, akik elvitték a cipőt egy biztos helyre, ahol fel is robbantották. A kínai férfi végül továbbutazott, de a repülőtéri szóvivő szerint nemigen értette a hatóságok akadékoskodását.