Három év börtön Murányinak

2002.04.25. 13:38
Három év börtönbüntetésre, két év közügyektől való eltiltásra, valamint 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság csalás és hűtlen kezelés miatt Murányi Józsefet. Az ügyet nyolc éve tárgyalják. Mint ismeretes, Murányi az általa vezetett cég élén úgy akart részt venni a '90-es évek elején megkezdődött magyarországi privatizációban, hogy nem volt elegendő pénzze. Ezért hiteleket vett fel 30-40 százalékos kamatra, ezeket azonban egy idő után már nem tudta visszafizetni.

A hitelek elől újabbak felvételével akart elmenekülni. Ebben talált partnert a kecskeméti Agrobank-fiók vezetőjének személyében. A bank anélkül adott Murányinak 1991 szeptemberétől 1992 januárjáig több mint 200 millió forintot, hogy a hitel fedezetéről meggyőződött volna. Ezért a bankfiók akkori vezetőjét is vétkesnek találták, őt különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A szövevényes ügyben rajtuk kívül szerepelt még további öt vádlott, közülük egyet 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, négyet pedig felmentettek.