Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elutasították egy magánszemély Ifj. Hegedűs ellen indított keresetét

MTI
2002.04.26. 12:42
Elutasította a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében Székely Gábor magánszemély keresetét, melyben annak megállapítását kérte, hogy őt megsértette a magyarországi zsidó közösség tagjaként ifjabb Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselő, a MIÉP alelnöke, református lelkész.

A kereset hivatkozott ifjabb Hegedűsnek a MIÉP XVI. kerületi Ébresztő című lapjában tavaly megjelent Keresztyén Magyar Állam című írására, mely többek között azt tartalmazza, hogy "... a galíciai jöttmentek hada ... jönnek megint a Duna partjára ... még egyet rúgni a magyarba ... Rekeszd ki őket! mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled".

A pénteken kihirdetett ítélet indoklása szerint a jelenlegi magyar joggyakorlatban nem elfogadott az, hogy egy közösséget ért támadás esetén a közösség egyik tagja a saját nevében kérjen jogvédelmet a bíróságtól. Ennek nincsenek meg a törvényi alapjai. A bíróság ugyanakkor nem vitatja, hogy ezen a területen szükség lehet jogalkotásra, ahogy ezt az Alkotmánybíróság is több határozatában jelezte.