Nem vizsgálódhat az ombudsman Terry Black ügyében

Inforádió
2002.05.03. 11:02
Hatáskör hiányában lezárta vizsgálatát az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese Rácz Károly, művésznevén Terry Black örökbefogadási ügyében. A művész ügyvédje arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az ügyben több bírósági eljárás is folyamatban van. A törvény értelmében azonban az országgyűlési biztos nem vizsgálhat olyan ügyeket, amelyekben a bíróság dönt.

A XVI. kerületi gyámhivatal tavaly decemberben rendelte el a Terry Black által nevelt, örökbefogadott kisfiú átmeneti nevelésbe vételét. A transzszexuális előadóművész nem adta át a gyermeket a határozatot végrehajtó piliscsévi jegyzőnek, aki később elfogultságot jelentett be az ügyben. Ezt követően az ügy a tatabányai jegyzőhöz került, aki határozatlan időre elnapolta a gyermek átmeneti nevelésbe vételéről szóló határozat végrehajtását. Az ügyben ugyanis hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság - a kisfiú hivatalos gyámja, a VIII. kerületi gyámhivatal által indított perben - úgy döntött: jogtalanul tartja magánál Terry Black a kisfiút. Az elsőfokú döntés szerint a transzszexuális előadóművésznek ki kell adnia a gyereket azután, hogy jogerőre emelkedik a bírósági határozat. Terry Black ügyvédje ugyanakkkor elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen.