Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem vizsgálódhat az ombudsman Terry Black ügyében

Inforádió
2002.05.03. 11:02
Hatáskör hiányában lezárta vizsgálatát az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese Rácz Károly, művésznevén Terry Black örökbefogadási ügyében. A művész ügyvédje arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az ügyben több bírósági eljárás is folyamatban van. A törvény értelmében azonban az országgyűlési biztos nem vizsgálhat olyan ügyeket, amelyekben a bíróság dönt.

A XVI. kerületi gyámhivatal tavaly decemberben rendelte el a Terry Black által nevelt, örökbefogadott kisfiú átmeneti nevelésbe vételét. A transzszexuális előadóművész nem adta át a gyermeket a határozatot végrehajtó piliscsévi jegyzőnek, aki később elfogultságot jelentett be az ügyben. Ezt követően az ügy a tatabányai jegyzőhöz került, aki határozatlan időre elnapolta a gyermek átmeneti nevelésbe vételéről szóló határozat végrehajtását. Az ügyben ugyanis hivatalból vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság - a kisfiú hivatalos gyámja, a VIII. kerületi gyámhivatal által indított perben - úgy döntött: jogtalanul tartja magánál Terry Black a kisfiút. Az elsőfokú döntés szerint a transzszexuális előadóművésznek ki kell adnia a gyereket azután, hogy jogerőre emelkedik a bírósági határozat. Terry Black ügyvédje ugyanakkkor elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen.