Iraki és szomáliai határsértők Szabolcsban

MTI
2002.05.14. 10:27
Négy iraki és nyolc szomáliai határsértőt fogtak el a határőrök keddre virradó éjjel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolcon, valamint Kishodoson - tájékoztatta Tanyik József alezredes, a területileg illetékes Nyírbátori Határőr Igazgatóság sajtóreferense az MTI-t.

Elmondta: a tizenegy férfi és egy nő illegálisan, a zöld határon át embercsempész segítségével lépett magyar területre. A Nyugatra tartó külföldieket az embercsempész magára hagyta arra hivatkozva, hogy gépkocsiért megy, de nem tért vissza hozzájuk. A tiltott határátlépés körülményeit a határőrség vizsgálja, s ha egyértelmű adatokat találnak arra, hogy az érintettek hol lépték át a határt, akkor visszatoloncolják őket Romániába vagy Ukrajnába, ahonnan érkezhettek.

A sajtóreferens elmondta azt is, hogy a határsértőkre egy garbolci lakos hívta fel a határőrség figyelmét. A riasztott járőrök a Garbolc - Nagyhodos összekötő út mentén, a bokrok között elbújva találtak meg nyolc iraki és a szomáliai állampolgárt, majd Kishodoson további négyet fogtak el.