Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Profilalkotó készíti a móri gyilkosok jellemrajzát

Magyar Hírlap
2002.05.30. 07:42
Nagy valószínűséggel a kriminalisztika egy kevésbé ismert szakágát, a profilalkotást is igénybe veszik a móri gyilkosságban folyatott rendőrségi nyomozásban. Az Egyesült Államokban évtizedek óta alkalmazott eljárás többször vezette különösen kegyetlen bűnözők, sorozatgyilkosok nyomára a rendőrséget. A magyar szakemberek néhány évvel ezelőtt sajátították el a profilalkotás tudományát. A bűncselekmény elkövetésének módjából, a helyszínen hagyott nyomokból meglehetősen pontos személyiség-leírással segíthetik a nyomozást. Egyebek közt választ adhatnak arra, hogy milyen iskolázottságú az illető, milyen családban, milyen körülmények között él, mennyire volt tudatos a cselekedete a helyszínen, próbálkozott-e félrevezető nyomok hátrahagyásával stb. Ehhez természetesen a helyszíni szemle legtitkosabb adatait is megismerhetik a szakemberek.

A több hetes aprólékos adatgyűjtési munka a profilalkotó szakemberek jellemzésével egybevetve rövidesen fordulatot eredményez- remélik a nyomozók. Értesülések szerint két-három bűnözői vonal látszik kibontakozni. A nyomozás vezetői döntöttek arról, hogy a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható személyeket mindaddig nem neveznek meg, amíg nincsen elég az alapos gyanús megállapításához elegendő bizonyíték.