Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Értékes dokumentumok tűntek el a krakkói levéltárból

MTI
2002.06.05. 14:25
Mintegy 60 darab XVII. és XVIII. századi értékes dokumentum tűnt el a krakkói Wawel, az egykori lengyel királyi vár levéltárából; a rendőrség őrizetbe vett két levéltárost, akiket a 100 ezer zloty (6,5 millió forint) értékűre becsült anyag eltulajdonításával gyanúsít. A kéziratok és egyéb okmányok eltűnése talán ki sem derült volna, ha az egyiket nem akarta volna kikölcsönözni egy krakkói könyvgyűjtő. Akkor vették észre, hogy nem csak a kért kézirat, hanem sok más értékes dokumentum is hiányzik.

Az igazgató elzárkózott bármiféle tájékoztatástól, a rendőrség viszont azt közölte, hogy betörésnek nincs nyoma. A kéziratok eltűnését a levéltár hétfőn jelentette. Az esettel összefüggésben átmenetileg őrizetbe vettek két középkorú férfit. Az egyik férfi lakásában - a rendőrség közlése szerint - tízegynéhány kéziratot, levéltári dokumentumot találtak, most vizsgálják, hogy vannak-e köztük a Wawel archívumából eltűnt anyagok.