Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elárverezhetők a hirosimai atombomba darabjai

MTI
2002.06.15. 13:44
Egy amerikai bíróság engedélyezte pénteken a hirosimai atombomba két megmaradt darabjának árverésen történő értékesítését. A szövetségi kormány kérte a bíróságot, hogy tiltsa meg az ügyletet. Arra hivatkozott kérésében, hogy a szóban forgó bombadarabok még katonailag titkosnak minősülnek. A két bombatöredék eladása nem hordoz magában nemzetbiztonsági kockázatot - állapította meg az ügyben eljáró San Franciscó-i bíróság.

Morris Jeppson, az atombombát ledobó Enola Gay bombázó-repülőgép egykori legénységének egyik, most Las Vegasban élő tagja bocsátotta árverésre egy a bombához tartozó elektromos berendezés két darabját. Az értékesítés tulajdonképpen már megtörtént, egy magángyűjtő, volt rakétaszakértő vásárolta meg a darabokat 150 ezer dollárért, de a szövetségi kormány bírósági beadványa miatt a bírói döntés megszületéséig függőben maradt az ügylet.