Megevett egy csirkefarmot

MTI
2002.06.16. 16:14
Huszonöt éve nem ebédelt és nem vacsorált egyebet, mint paprikás csirkét egy nyugdíjas szlovákiai bányász. A Privigyén (Prievidza) élő, hetvenéves Ján Csővárynak harminc évvel ezelőtt ajánlott diétás kosztot orvosa. A cukorbajban szenvedő férfi azóta ebédre és vacsorára mindennap paprikás csirkét eszik. Étrendjében annyira következetes, hogy vendégségben sem fogad el egyéb eledelt. Az öregúr azzal teszi változatossá az étlapját, hogy reggelire egy pohár tejet és egy szelet vajaskenyeret fogyaszt. A kímélő étrend elrendelése után Ján Csőváry felesége mindenféle diétás "ínyencséggel" próbált igazodni férje betegségéhez, miközben a férj rövid idő alatt megállapodott a paprikás csirkénél. Az asszony egy ideig tűrte, főzte, míg aztán egyszer beleunt, és lecsapta fakanalat. Ján Csőváry azóta maga főzi a paprikás csirkéjét. Rendszerint - három-négynaponkét - két egész csirkét dolgoz fel. A baromfi húsát teljesen zsírtalanítja, az örök recept szerint megfőzi, porciózza, és a kész ételt a mélyhűtőbe teszi, ahonnét naponta két adag kerül tányérjára. Ján Csőváry körítésnek rendszerint főtt burgonyát és kenyeret eszik a csirkehúshoz. Azok azonban, akik erről beszámoltak, nem említették, vajon az öreg bányász evett-e már valaha paprikás csirkét galuskával, netán csőtésztával is.