Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Tizennyolc év egy törökországi kurd vezetőnek

MTI
2002.06.25. 23:12
Az illetékes török bíróság államellenes fegyveres csoport vezetésének vádjával 18 év és 9 hónapi börtönbüntetésre ítélte kedden Cevat Soysalt, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet vezetőségi tagját, akit török titkosrendőrök három évvel ezelőtt Moldovából raboltak el, és hurcoltak Törökországba. Az államügyész hazaárulással vádolta Soysalt, és halálbüntetés kiszabását kérte rá, a bíróság azonban csak a fegyveres csoport vezetésének vádjában találta bűnösnek.

Soysal a PKK-vezető Abdullah Öcalannak, a párt elnökének 1999. februári letartóztatása után több száz törökországi merénylet elkövetésére adott utasítást. A PKK tagadja, hogy a 40 éves férfi vezetőségi tag lenne, azt állítja, hogy egyszerű párttag. Soysal moldovai tartózkodása előtt évekig menedékkérőként élt családjával az észak-rajna-vesztfáliai Mönchengladbachban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?