Precedensítélet megkülönböztetés miatt

Népszabadság
2002.07.03. 08:41
Százezer forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte a Legfelsőbb Bíróság a Nógrád megyei Patvarc község egyik italboltjának tulajdonosát, mert az illető több alkalommal is megtagadta romák kiszolgálását - nyilatkozta Furmann Imre, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda igazgatója. Furmann szerint a bíróság precedensértékű ítéletet hozott az ügyben, tudomása szerint ugyanis Magyarországon még senkit nem bírságoltak meg ezért.

A patvarci kisebbség tagjainak képviseletében a jogvédő iroda indított pert még 1999-ben, a jogerős ítéletre csaknem három évet kellett várni. A személyiségi jogokkal kapcsolatos eljárásban a Legfelsőbb Bíróság indoklása szerint a származásuk miatt megkülönböztetett romáknak kártérítés nem jár, a tulajdonosra kirótt közérdekű bírság azonban visszatartó erejű lehet a jövőben.

Az italbolt tulajdonosa, T. Erika a napilap tudósítójának azt mondta: neki semmi baja nincs a patvarci romákkal, közülük sokan most is látogatják a vendéglátóhelyet. Mindössze néhány olyan emberrel támadt nézeteltérése, aki rendszeresen hitelbe fogyasztott a boltjában, tartozását pedig nem egyenlítette ki.