Gusztáv
-4 °C
1 °C

Botrány a Hit Csarnokában

2003.07.28. 09:40
A Hit Gyülekezete szerint központjuk felrobbantásával fenyegetőzött egy férfi, aki a Magyar Nemzet újságírójával távozott. A lap tudósítója azonban másként emlékszik a történtekre. Szerinte a biztonsági szolgálat bántalmazta és megalázta Révay Zoltánt, aki a felekezet munkatársaként dolgozó fia haláláról szeretett volna megemlékezni. A rendőrség még nem rendelte el nyomozást, most mérlegel.
A rendőrség jelenleg mérlegeli (erre három napja van a feljelentéstől számítva), hogy nyomozást rendel-e el garázdaság, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, közveszéllyel fenyegetés és zsarolás gyanújával a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén történtek miatt, közölte a BRFK sajtóügyeletese.

A meghallgatások jelenleg is folynak, kikérdezik a történtekről az eset szemtanúit és a másik felet is, tájékoztatta az Indexet Barta László, százados.

A Hit Gyülekezete korábban közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Ebben közölték, hogy a Hit Gyülekezete vasárnapi megnyitó imája alatt egy középkorú férfi "felugorva és ordítozva, kezében egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve" megszakította az istentiszteletet. A férfi ellökött egy lelkészt, a rendezőkkel szembeszegült, majd a Hit Csarnoka felrobbantásával fenyegetőzött.

Az istentisztelet rendjét súlyos megzavarásában segítségére volt, a Hit Gyülekezetének közleménye szerint, a Magyar Nemzet egyik újságírója is, aki a rendzavaróval együtt távozott, és azzal fenyegetőzött, hogy "a gyülekezetet elmarasztaló cikket" közöl a hétfői Magyar Nemzetben.

A garázdálkodó férfi korábban a sajtó nyilvánossága előtti botránnyal fenyegetve próbált a gyülekezettől pénzt zsarolni, áll a közleményben. A büntetőeljárásban már a Hit Gyülekezetének több tagját is meghallgatták tanúként a rendőrségen.

A Magyar Nemzet újságírója másképp látta

A Hit Gyülekezete által emlegetett újságíró, Jezsó Ákos szerint másképp zajlott a Vidám Vasárnap. Jezsó egy tudósításban arról számol be, hogy a rendezvény biztonsági szolgálata súlyosan bántalmazta és megalázta Révay Zoltánt, aki a felekezet munkatársaként dolgozó fia három évvel ezelőtti haláláról szeretett volna a Hit Csarnokban megemlékezni.

"Révay ugyanis megelégelte, hogy fia halála óta mindezt hiába kéri Németh Sándortól, a gyülekezet vezető lelkészétől, valamint munkatársaitól. Ezért úgy döntött, hogy a Magyar ATV-n sugárzott Vidám vasárnap című műsor elején szót kér, és emlékezteti a gyülekezet tagjait arra: nem elég hirdetni a szeretetet, azt meg is kell valósítani."

A tudósító szerint "mindezt nem tehette meg, mert amikor megpróbálta, nyolc biztonsági őr rohanta le. Németh Sándor Révayra mutatva rájuk kiáltott: 'Ez bűncselekmény, vigyétek ki!' Erre a biztonsági őrök feldöntötték, és úgy vonszolták ki az épületből az elkeseredett apát, hogy mindegyik végtagját más kigyúrt testalkatú ember fogta marokra."

Jezsó azt is állítja, hogy megfenyegették, retorzió érheti, ha tudósít az eseményről.