Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Atrocitások Hitler születésnapján

2002.04.22. 18:21
Németországban letartóztatási parancsot adtak ki két szélsőjobboldali fiatal ellen, akik Hitler születésének 113. évfordulóján Eberswaldéban összevertek egy 17 éves fiút. Szlovákiában 130 sírkövet rongáltak meg egy ortodox zsidó temetőben.
Németországban letartóztatási parancsot adtak ki két szélsőjobboldali fiatal ellen annak a vádnak az alapján, hogy Hitler születésének 113. évfordulóján a brandenburgi Eberswaldéban összevertek egy 17 éves fiút. A náci vezér 1889 április 20-án született.

Ejtőernyős csizmával rugdosták az áldozatukat

A megtámadottat ejtőernyős csizmájukkal úgy összerugdosták, hogy eltörött az orrcsontja. Mint a rendőrség beszámolt róla, öt szélsőjobboldali fiatal Eberswaldéban épp egy "születésnapi ünnepségről" jött, amikor megtámadta a normális külsejű fiút. A két - 17, illetve 20 éves - fő tettes ellen már vasárnap kiadták a letartóztatási parancsot. A 20 évest ezt megelőzően egyszer már átmenetileg őrizetbe vették "alkotmányellenes jelképek" használatáért.

Adolf Hitler
Brandenburg más településein és Szászországban is voltak incidensek szombaton, a "Führer" születésnapján.

Sírköveket törtek össze

A kelet-szlovákiai Kassa régi zsidó temetőjében vandálok tönkretettek mintegy százharminc sírkövet a hét végén - közölte vasárnap Zuzana Bobriková, a kassai önkormányzat szóvivője. A tettesek a temető legrégibb részén, az ortodox zsidók nyugvóhelyén borítottak fel és törtek össze faragott sírköveket. Bobriková a sírok meggyalázását úgy minősítette, mint a legjelentősebb támadás, amely a holokauszt óta a kassai zsidók közösségét érte. A gyakran jóvátehetetlen károk nagyságát egyelőre még nem becsülték fel - tette hozzá a szóvivőnő.

A rendőrség nem zárja ki, hogy a zsidó temető feldúlása összefüggésben áll Adolf Hitler születésének 113. évfordulójával. A náci vezér 1889 április 20-án született. Két másik szlovákiai zsidó temetőt - a kelet-szlovákiai Varannóban és a nyugat-szlovákiai Léván - 2001 májusában, illetve júniusában szintén vandál támadás ért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!