Klaudia
-4 °C
2 °C

Luxushotel lesz a 'Sas fészkéből'

2001.07.03. 14:32
Hitler egykori parancsnoki központja 140 ágyas luxushotellé változik - írta hétvégi számában a Welt am Sonntag. A munkálatok július elején kezdődnek el, a 140 millió márkás beruházást egy amerikai csoport és egy német állami bank finaszírozza.
Berchtesgaden bajor város közelében található a "Sas Fészke", Hitler egykori parancsnoki központja. A világháború bombázásaitól megkímélt építményt és környékét júliustól kezdődően átalakítják - adta hírül a Reuters a Welt am Sonntag lap hétvégi számára hivatkozva. A környéken egy 140 ágyas, golfpályával ellátott luxushotelt kezdnek el építeni a U.S. Interconti csoport és a bajor állami bank, a Bayerische Landesbank 140 millió márkás befektetésének köszönhetően.

A "Sas fészke" helyén vendéglő működött

A "Sas fészkét" a náci párt Hitler 50. születésnapjára építtette
A bajor hatóságok 1998-ban találtak magánbefektetőt a környék átalakításához. A 106 hektáros terület az osztrák határhoz közel található. A legenda szerint Hitler a "Sas Fészekből" tervezte meg a szovjetek 1941-es lerohanását.

A Kehlstein-hegységben 1834 méter magasan lévő "fészket" a náci párt építtette és ajándékozta Hitlernek 1939-ben, a vezér ötvenedik születésnapjára. Az épületet a második világháború bombái megkímélték, hosszú ideig állami tulajdonban lévő vendéglő működött ott.

Nem szeretnék, ha újnácik gyülekeznének az új hotelnél

A két befektető sajtónyilatkozatban ismertette: mindent megtesznek azért, hogy a hely ne legyen az újnácik kedvenc turistaattrakciója. Berchtesgadenbe általában a háborús veteránok látogattak el, míg a fiatal náciszimpatizánsok Berghofba - ahol egykoron Hitler nyári lakja állt - teszik tiszteletüket április 20-án, Hitler születésnapján. Berghofban a hitleri nyári lakot lebombázták, a környéken megmaradó épületeket az amerikai katonák használták 1995-ig.