Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ellopták Hitler kultikus pártjelvényét

2005.11.21. 13:33
Ellopták az orosz titkosszolgálat moszkvai központjából Adolf Hitler egykori náci pártjelvényét, amelyért a gyűjtők több száz millió forintot is adnának a piacon. A kis arany "relikviát" az orosz katonák a Goebbels házaspár elszenesedett holttestének maradványai között találták 1945-ben és idén nyáron először állították ki Moszkvában.

Alig nagyobb, mint egy húszforintos érme, a náci-relikviák gyűjtői azonban becslések szerint 750 millió forintot is megadnának érte. Adolf Hitler arany pártjelvényéről van szó, amelynek hátlapjára az 1-es számot vésték. Az előlapon egy horogkereszt, valamint a „Nationalsozialistische DAP” (Deutsche Arbeiterpartei) felirat látható.

Amint a Times című londoni napilap nemrégiben közölte: a nagy értékű jelvénynek még idén június 30-án kelt lába. Egész pontosan ellopták. Ráadásul nem is akárhonnan: az orosz titkosszolgálat (FSB) központjából, ahol a második világháború befejezésének 60. évfordulójára rendeztek kiállítást. Az egykori KGB központjában a háború óta most először állították ki Hitler jelvényét más ritka „kegytárgyakkal” együtt.


Adolf Hitler pártjelvényének elő- és hátlapja

Az újabb információk alapján a tettes, aki egy kötélen ereszkedett a kiállítóterembe, profi volt. Ahogy a biztonsági kamerák képén látható, a bűnöző teljesen nyugodt volt, nem kapkodott. Még arra is volt ideje, hogy megkösse a cipőjét, majd egyszerűen elemelte az értékes jelvényt.

A lopással orosz újnáci szervezeteket gyanúsítanak. A titkosszolgálat ugyanakkor kitart álláspontja mellett, mely szerint az elrabolt trófea csak egy hamisítvány volt, míg a szakértői vélemények ezt tagadják.

A jelvényt Hitler 1933-as hatalomrajutását követően vezette be, ilyet kapott az első 100 ezer párttag, majd később a „különleges szolgálatokért” kitüntetésként adományozták mintegy 650 alkalommal náci körzetvezetőknek és tábornokoknak.

Hitler jelvénye természetesen más volt, mint a többieké, a Führerét egy müncheni ékszerész készítette aranyból. A náci diktátor 1945 április 30-án halála előtt Magda Goebbelsnek ajándékozta az értékes jelvényt, aki miután öt gyermekét megmérgezte, férjével a náci propagandaminiszterrel együtt szintén öngyilkosságot követett el. Holttestüket felgyújtották, a kultikus tárgyat elszenesedett hamvaik között találták meg az orosz katonák a birodalmi kancellária udvarán.