Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

HIV-fertőzött került a firenzei szervátültetési-rendszerbe

2007.02.20. 20:37
Egy 41 éves AIDS-vírussal fertőzött nő halála után szerveit felajánlották átültetésre. Senki sem tudta, hogy a nő HIV-fertőzött, és a kórházban sem vették észre a kizáró okot.

HIV-pozitív donor szerveit kapta meg három szervátültetésre váró beteg egy firenzei kórházban, közölte kedden Toscana tartomány szervátültetés-felügyelő intézete. Az egyik beteg májat, míg a másik kettő egy-egy vesét kapott a 41 éves AIDS-vírus által fertőzött nőtől, aki agyvérzésben halt meg a Careggi egyetemi kórházban. Mindhármukat triterápiának vetették alá, hogy leküzdjék a HIV-fertőzést.

A donor sem tudott róla

A szervátültetéseket még a múlt héten hajtották végre. Mint az intézet igazgatója, Franco Filipponi elmondta, a kórház laboratóriumának vezetője tévedett a donor vérmintájának elemzésében. A tévedésre akkor jöttek rá, amikor szövettani tesztet végeztek a donor maradványain. Az orvosok szerint a donor valószínűleg nem tudott fertőzöttségéről és családja hozzájárult ahhoz, hogy szerveit felhasználják transzplantáció céljából.

Filipponi szerint nagy a veszélye, hogy a három beteg megfertőződött, de ez még nem biztos. Bejelentette, hogy a laboratóriumban ellenőrzést végeznek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ilyen súlyos emberi hiba rendkívül ritkán fordul elő, ennek ellenére elismerte: az esetnek negatív hatása lehet azokra, akik szervátültetésre várnak.

Vizsgálatok az egészségügyben

Az ügyben vizsgálatot indított a firenzei ügyészség. A tragikus tévedés körülményeinek mielőbbi tisztázását követelte Toscana tartományi gyűlésének vezetője és Firenze polgármestere is. A firenzei eset tovább rontotta az olasz egészségügy amúgy is katasztrofális imázsát. Miután a múlt év végén egy újságíró betegszállítónak álcázva magát, leleplezte a több itáliai közkórházban uralkodó állapotokat, országos rendőrhatósági vizsgálat indult januárban. Az ellenőrzések súlyos hiányosságokat, a higiéniai és biztonsági előírások semmibe vételét állapították meg minden hatodik kórházban. Nem volt ritka, hogy felhalmozott lejárt gyógyszereket, sőt patkányürüléket is találtak az épületekben.