Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven gyermek kapott HIV-vírust a kazah kórházakban

2006.09.20. 18:58
Leváltották a kazah egészségügyi minisztert és a déli kazahsztáni régió kormányzóját, miután fény derült arra, hogy több mint ötven gyermek fertőződött meg HIV-vírussal a kórházakban.

Az első eseteket májusban fedezték föl az egyik dél-kazahsztáni területi gyermekklinikán, és júliusban vizsgálatot indítottak a fertőzések kapcsán.

"Számos bizottság vizsgálódásainak eredménye is arra utal, hogy a fertőzések nagyon valószínűen vérátömlesztésekkel, nem steril orvosi eszközök útján történtek" - állapította meg a testület, megerősítve a miniszter néhány nappal korábbi bejelentését.

A vizsgálatok több esetben "hanyagságra" és kötelesség elmulasztására derítettek fényt, s ezekre az egészségügyi rendszer minden szintjén volt példa a térségben.

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) kialakulását okozó HIV-fertőzés pontos forrását azonban egyelőre nem sikerült feltárni Dél-Kazahsztánban, s nem zárják ki, hogy több kórház is érintett.

Jerbolat Doszajev szakminisztert és Bolat Jilkicsijev kormányzót "az üggyel kapcsolatos súlyos mulasztások" miatt mentették fel tisztségükből - közölte a kazah biztonsági tanács.