Ötven gyermek kapott HIV-vírust a kazah kórházakban

2006.09.20. 18:58
Leváltották a kazah egészségügyi minisztert és a déli kazahsztáni régió kormányzóját, miután fény derült arra, hogy több mint ötven gyermek fertőződött meg HIV-vírussal a kórházakban.

Az első eseteket májusban fedezték föl az egyik dél-kazahsztáni területi gyermekklinikán, és júliusban vizsgálatot indítottak a fertőzések kapcsán.

"Számos bizottság vizsgálódásainak eredménye is arra utal, hogy a fertőzések nagyon valószínűen vérátömlesztésekkel, nem steril orvosi eszközök útján történtek" - állapította meg a testület, megerősítve a miniszter néhány nappal korábbi bejelentését.

A vizsgálatok több esetben "hanyagságra" és kötelesség elmulasztására derítettek fényt, s ezekre az egészségügyi rendszer minden szintjén volt példa a térségben.

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) kialakulását okozó HIV-fertőzés pontos forrását azonban egyelőre nem sikerült feltárni Dél-Kazahsztánban, s nem zárják ki, hogy több kórház is érintett.

Jerbolat Doszajev szakminisztert és Bolat Jilkicsijev kormányzót "az üggyel kapcsolatos súlyos mulasztások" miatt mentették fel tisztségükből - közölte a kazah biztonsági tanács.

  • Hírek
  • Hírek